Salam Sejahtera
Tinggal 10 hari lagi sebelum kita menyambut kedatangan syawal ,terasa kejap masa berlalu .Mesti korang busy siapkan apa yang patut & paling2 pun buat biskut raya ,macam tak lengkap kalau tak ada biskut raya kan .
Moh azie nak share resepi paling mudah untuk disediakan .Bila makan pasti nak..nak lagi boleh dijadikan kudap2 sambil tonton tv
RESEPI :-
Popia Nestum Ranggup
Bahan-bahannya:-
- Kulit Popia 2 paket (azie guna paket kecik je)
- 2 setengah cawan nestum
- 2 sachet horlick 3 in 1
- 5 sudu gula caster/halus(nak letak lebih pun boleh )
- 3 sudu tepung gandum + sedikit air (utk gam)
cara-caranya:-
- Bancuh tepung gandum bersama air untuk gam di hujung ,measure pekat bukan cair yerk
- Leraikan kulit popia & gulung dihujungnya gam dengan bancuhan tepung tadi
- Kulit popia cepat mengering ,pastikan proses mengulung popia dalam keadan lembut
- Lepas mengulung,gunting secara serong
- Siap mengulung & gunting popia,bolehlah digoreng dalam kuali dengan minyak yang betul2 panas
- Goreng agak2 kekuningan,hati2 takut hangus ..api sederhana
- Akhir TOSkan popia tadi
Proses seterusnya
- Blender nestum,horlick & gula halus tadi halus or kasar sikit (terpulang pada selera masing2)
- Akhir sekali,taburkan bahan yang diblender tadi ke atas popia dengan rata
TARA....Siap 1 balang
****
Pastikan popia digoreng sehingga garing barulah ranggup dengan api yang sederhana
Kalau nak guna 3 paket popia just korang balancekan sukatan nestum/gula/horlicks yerkk
Kalau nak guna 3 paket popia just korang balancekan sukatan nestum/gula/horlicks yerkk
SELAMAT MENCUBA
Coretanku:-
Next resepi biskut raya...
sedapnya
ReplyDeletesng n sdp =)
ReplyDeletewah, senang jugak sebenarnye buat popiah nestum ni. hehe. boleh try la nnt. * kalau rajin :P *
ReplyDeleteKalau Cikna mls nk gulung2, ptng 4 &lipat 4segi je.... Serbuk pun cuma nestum&gula je....;-)
ReplyDeleteSkrng mlas nk buat. Hehe.. Sebab x dan nk menggulung..
ReplyDelete