Resepi : Crunchy Caramel Almond
Resepi tak susah mana just bahan nak buat biskut ini mahal bebonar ehhh
memang fikir banyak kali nak buat
mana idak nye takut tak menjadi
Resepi ini kita follow dari angpunya resepi
tqsm sis sbb share resepi ini..mavelous :)
Bahan-bahan Utama
- 200 g tepung Florenta (beli dekat kedai kek)
- 200 g badam kering
- 100 g kuaci hitam
- 20 g bijan hitam
Cara-caranya
- Bakar badam & kuaci hitam dalam 5 minit
- Tujuan bakar sebentar supaya bila dah masak kacang itu akan jadi lebih ranggup
- Gaulkan badam & kuaci yang dibakar sebentar tadi bersama tepung florenta + bijan hitam (gaul rata tau)
- Tuangkan adunan tadi diatas loyang & ratakan tipis (kalau nak tipis)
- Bakar dalam suhu 160c & 5 minit
- Kalau nak buat sedang2 tipis 1 adunan tadi korang boleh bagi pada 2 (paham tak)..Maksudnya bakar 2x (tak adalah tebal sangat) ,azie suka tipis sikit sebab ranggup
- Lepas kuar dari oven terus potong tauu..kalau biarkan sejuk payah nah nak potong
selamat mencuba uolls
tahun ni xbuat ni..malas..heheh
ReplyDeleteWaaa.. sdapnyaaa..
ReplyDeleteooooo mcm ni cam buat dia rupanya. Kalau kat kedai, mahal jual ni.
ReplyDelete