Thursday, June 30, 2016

Resepi :- Crunchy Caramel Almond

Salam 25 Ramadhan 1437H



Resepi : Crunchy Caramel Almond

Resepi tak susah mana just bahan nak buat biskut ini mahal bebonar ehhh 
memang fikir banyak kali nak buat 
mana idak nye takut tak menjadi


Resepi ini kita follow dari angpunya resepi 
tqsm sis sbb share resepi ini..mavelous  :)



Bahan-bahan Utama

  • 200 g tepung Florenta (beli dekat kedai kek)
  • 200 g badam kering
  • 100 g kuaci hitam
  • 20 g bijan hitam



Cara-caranya 

  • Bakar badam & kuaci hitam dalam 5 minit
  • Tujuan bakar sebentar supaya bila dah masak kacang itu akan jadi lebih ranggup
  • Gaulkan badam & kuaci yang dibakar sebentar tadi  bersama  tepung florenta + bijan hitam (gaul rata tau)
  • Tuangkan adunan tadi diatas loyang & ratakan tipis (kalau nak tipis)

  • Bakar dalam suhu 160c & 5 minit
  • Kalau nak buat sedang2 tipis 1 adunan tadi korang boleh bagi pada 2 (paham tak)..Maksudnya bakar 2x (tak adalah tebal sangat) ,azie suka tipis sikit sebab ranggup

  • Lepas kuar dari oven terus potong tauu..kalau biarkan sejuk payah nah nak potong










selamat mencuba uolls



Thursday, December 10, 2015

ShortVacation : Part 3 : Zoo Melaka






Hokey ini part last
 #shortvacation #melaka # 2H1M #shafaziesya

Pagi jumaat 04 Dis  itu lepas breakfast lepak dalam bilik sampai time nak check out , ajak cik husben pusing2 bandar ingatkan nak g Museum Art tapi celah mana tak jumpa hahahaha nak naik kapal lak anak tidooo ..cian pulak


 AKhirnya plan ke Zoo Melaka
Selama azie belajar ke melaka dulu2 tak pernah masuk zoo melaka ini, sampailah dah ada anak baru lah ke zooo itu pun nak kenal kan dia dengan binatang2 .Lupa harga tiket (makan semut byk sgt nie)


Nanti dorang bagi pelekat kt tangan itu maknanya ko dah bayar ,masuk2 je kene ambik gambar samada nak beli or tak terpulang..Larat tak larat usaha jugaklah kan sebab dh bayar setakat jalan sikit lepak je duduk2 je baik takyah kan.



adalah 3 ekor zirafahhh ,tunjuk dekat iesya dia tengokk je agaknya dok fkir apa benda itu..tinggi2 kan










Biasalah atang pun tengahari sah2 haiwan2 dalam ini tengah tido tak pun makan....
tengok lah pak belang itu tidooo aje keje dia...

taklah banyak sangat binatang pun...menarik prhatian pon gajah..orangutan...
singgaa .. 
Tup2 esoknya dapat whatsappp yang kata singga kt sini hilang entahlah taktahulah kesahihannya .

coz time azie datang adaaaa je tengah tidoooooooooo,dah itu nampak tua dahh macam tak larattt nak ambik pic pon xdan sbb anak nak susu lak..Yelah tak mustahil kalau dia nak ilang sbb zoo dekat ngan hutan kan 


Cuma nak katalah kalau dorang selenggara baik zoo ini mesti cun hokay..hihi 
coz tempat dah jadi tarikan kan..famous amous kan.. siap ada zoo night lagiii


Penat gak jalan2 dalam ini ,nasib anak xmeragam riuh dengan telatah budak2 .. suka dorang tengok haiwan2 dalam ini lebih dekat kan .iesya tak mengerti lagi sok2 dah bsar sikit mama bawak jalan2 lagi kt zoo ehhh anak.



Inilah percutian singat kami ke Melaka Bandar Bersejarah,plan bercuti last minute coz cik husben kita apply cuti kalau idakk tak adalah shortvacation kami ...
Opppss esok 11 Dis Selangor cuti esok gak azie n family n cousins plan cuti ke PD lak ...
ada menarik kita story mory dalam blog ehhh


Selamat Bercuti uollss


ShortVacation : Part 2 : Dataran Pahlawan _ Menara Taming Sari_Coconut Shake_Umbai (Ikan bakar)_Beca



Part 1 BACA SINI


Lepas lepak hotel dalam sejam ,rehat2 kan badan ..rehatkan dak tecik iesya barulah ktorang mulakan destinasi kami 

Terus ke Dataran Pahlawan _Lepak dekat mall cuci2 mata,ada pameran Doremon &  the geng .Biasalah bila ada anak tecik ini kadang2 memang tak larat nak dukung lagi2 dah dapat kaki kan nak bagi lepas jalan sendiri memang taklah bahaya lah ,alih2 cik husben kata kita naik kan dia dalam kete ini




Sewa lah dalam sejam dalam RM 25 nanti dia pulangkan balik deposit kita lupa ehh berapa... 
Mula2 naik bukan main suka dia tersengih2 ,mama n baba dia pun excited hokeyyy.

Tak sampai 5 minit kot dah mula dah...cebik je muka ..puas pujuk umpan tak layazzzz hokey,alih2 keluarkan gak kang menjerit tak pasal2 je...




Tengokkkkk




siapa yang OVER sebenarnya ini











~~~~~~~~~ hahahahaha ~~~~~~
mama over hokeyyy,nasib tak muat kalau x memang dalam itulah jawab nya



Lepas dipujuk ,dibelai dimanja diumpan akhirnya



Control ayuuuu si tecik ini...
Terus diam time ini,legaaaaaaaaaaaaaaaaaa dapat lah pusing2 mall ini dengan aman
hajat dihati nak beli beg tapi macam mahal lak .Tak sampai sejam pulangkan balik kete ini,dak tecik ini pun dah mengantukkkkk


Destinasi seterusnya

Ke Pantai Klebang ler kita yokkkkkk
menjamu Coconut Shakee...shakeee



Tapau je ,nak makan situ ramai giler orang... dak tecik iesya ini zzzz pulak kang mangamuk lak dia
tapau 3 bungkus terus bawak balik hotel simpan dalam peti ais terus ktorang ke Menara Taming Sari okay

Sebab itu ktorang cari hotel yang dekat2 senang nak ulang alik...



Menara Taming Sari
Dewasa : RM 20.00
Kanak2 : RM 10.00

Tapi tunjuk IC dapatlah diskaun
RM 15.00 sorang 


Dapatlah 2 botol air mineral & muffin



Bestttt..dapat tengok pemandangan Melaka
Sebenarnya dah lama azie nak naik ini ,akhirnya dapat gakk ..rozokiii katakan








iesya time ini relaks je hokey,ktorang laki bini sibuk bergambar dia tengokkklah tu....

" iesya wt pe tuuuu "


Biasalah bila ada anak tecik ini lagi2 dgn cuaca panas memang cepat dia meragam,kehulu ke hilir aazie bawak payung n kipas kecik .Lepas je naik ini ktorang ke Gerai2 dekat luar itu shopping sikit beli belacan lah asam lah..asam pedas lah tapau makan kt hoteell..lapar weyyy


Lepas habis xtvt petang itu terus balik hotel,rehat2kan badan .Malam itu plan nak ke Umbai makan ikan bakar .Nak jadikan cerita naik je kereta iesya pun yakkk naiklah bilik balik setelkan dia dulu..Lepas dh kosong perut tu apalagi bantai tido jelah sepanjang jalan nak ke Umbai


Cehhh dah hafal weyy jalan kesana...



Time sampai memang ramai gak orang biasalah cuti skola.. 
Pilihlah Ketam masak black pepper,udang & sotong masak sambal n kerang rebus + Nasi putih + Nasi lomak + air tembikai jug..


Nak dijadikan cerita tak sempat makan dak tecik dah wat hal,serba tak kena,nasib suruh cik husben makan dulu.time azie nak makan dak tecik ini dah meragam je semua tak nak alih2 azie kata kt cik husben baliklah ,lauk2 tadi bungkus kang stay lagi situ cian tengok dak tecik nie..
Memang sabar jelah 


Dlam kereta dia gelak2 ,alahai anakkk mama...ilang selerooo mama tauuu hmmmm..Cehh cik husben bawak naik beca memang sukalahh kita ..RM 35  hokey kot bila minta kurang xdapat dia kata cuti skola kalau tak mau cecah RM 45 tauuu..


Hai hello kitty


pic ktorang ini pun abg beca ni tulun ambikkan ,sporting je tapi tengok gaya dia bawak pun kita dah tahu letih ke idakk kan..tambah berat ktorang anak beranak + berat beca + kiralah sndiri hahahahhaa.
dia bawak sampai tempat nak bot.. dia kata naik bot dalam 45 minit cmtu.. makaii lama xjadilah lagipun dah malam kan cian kt anak


Bestnya nai beca malam2 sejuk je... lepas tu beca itu pun warna warni je siap ada lagu hokeyyy .. menarik perhatian org .Lepas xtvt malam itu terus balik hotellll & zzzzzzzzzzzzzzz letihhhhh...


Next Entryyyy ke ZOO MELAKA