Friday, July 5, 2013

Wedding Check List _B2B

Assalamualaikum



Wedding check list for my resepsi 





1.Dokumen2 yang perlu :_
  • Kursus Pra Perkahwinan                               
  • Hiv Test                                                        
  • Borang Kebenaran Untuk Anggota (Lelaki)-khas utk polis & seangkatan dengannya
  • Surat kekelulusan untuk Anggota (Lelaki) -khas utk polis & seangkatan dengannya    
  • Surat Kebenaran Nikah (Lelaki)                     
  • Borang Permohonan Nikah (Lelaki)                
  • Borang Permohonan Nikah (Perempuan) 2C  
  • Borang Persetujuan Wali    2D                       
  • Surat Akuan Bujang (Lelaki)                          
  • Dapatkan pengesahan anak kariah dari Imam di masjid kariah (lelaki)
  • Hantarkan borang Permohonan lelaki ke Pejabat Agama Negeri dan mohon                      "Kebenaran Nikah Luar Negeri’. (Lelaki)  
  • Lengkapkan borang (L/P),hantar ke Pejabat Agama(tunggu surat lulus)    
  • Pastikan borang lengkap serta buat salinan yerk                 


2.Persiapan untuk Majlis Nikah:_
  • Lokasi Nikah                       
  • Jurunikah                             
  • Saksi (2orang)                     
  • Baju Nikah (Lelaki)            
  • Baju Nikah (Perempuan)     
  • Hantaran (Perempuan)        
  • Hantaran (Lelaki)                
  • Bantal Nikah                    
  • Makeup Nikah                  

3.Persiapan untuk Majlis Sanding Belah Perempuan :-
  • Tempah Dewan         
  • Catering                     
  • Door Gift                   
  • Pelamin                     
  • Baju Sanding (Perempuan ) & (Lelaki)
  • Aksoseri                   
  • Makeup                    
  • Kasut Lelaki             
  • PA System              
  • GuestBook             
  • Pengapit                  
  • Photographer           

4.Persiapan untuk Majlis Sanding Belah Lelaki -Bertandang
  • Catering                        
  • Pelamin                          
  • Baju Sanding (L) & (P)  
  • Makeup                        
  • Aksesori                        
  • Kasut Lelaki                  
  • Door gift                       
  • Pengapit                       

5. Persiapan2 lain:-
  • Tempahan kad jemputan   
  • Door Gift                        
  • Tempah kek                   
  • Bunting/Banner                
  • Tanda Arah Jalan             
  • Bridal Bouquest               
  • Kompang                        



Inilah antara persediaan,persiapan untuk majlis nikah,sanding untuk majlis azie,banyakkan kene buat,mudah2an segalanya berjalan dengan sempurna. Bagi B2B bolehlah jadikan panduan ini untuk rujukan korang2 nanti. sharing is caring


tips :
  • Kalau boleh buat catatan keperluan yang diperlukan contoh dalam diari ke or buku catatan ke untuk memudahkan rujukan korang nanti.(Penting ini)
  • Pastikan segala barang yang dibeli or booking membooking itu ada resit bayaran yerk
  • Dengan ada segala butir2 bayaran or pembelian korang boleh tahu bajet yang korang dah keluarkan untuk majlis korang,samada terlebih or ok (kene ambik kira ini untuk mengelakan pembaziran)
  • Segala tempahan kene buat awal..elakan drp last2 minit..
  • Serius bila banyak benda nak kene buat,badan memang letih jadi pastikan kesihatan dijaga ok
  • check list tempahan yang telah dibuat dengan pihak terbabit 
  • Hiv Test valid 6bulan & borang nikah 3bulan
  • banyakan berdoa & solat yerk mudah2an majlis berjalan dengan lancar.amin ya rabbalamin







note : Azie doakan mudah2an persiapan untuk majlis korang (B2B) berjalan dengan lancar,jangan stres sangat tau,memang pening,letih,risau tapi cuba buat yang terbaik okay..inshaallah


13 comments:

  1. selamat bakal pengantin baru...hehe
    semoga planning yang dirancang sempurna..

    ReplyDelete
  2. pihak lelaki dah buat permohonan ke?

    awal jugak yer?

    hiv test kita tak buat lagi.

    masa call klinik kesihatan, kita tanya, kalau kahwin bulan 12, kene buat bulan brape kan, dia kata kalau bulan 12, bulan 10 baru buat.

    tu kita nak buat bulan 10 ni. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. eka..tunang kita polis jd kene dpt surat lulus drp jbtn dia br apply borang untuk nikah pulak...kalo xdpt surat lulus itu borang nikah dia nanti xlengkap..

      okay tue buat bulan 10...inshaallah ada masa nanti jgn risau tau

      Delete
    2. yup.

      hehehe.. kita berlainan negeri. Kene tunggu pihak lelaki siap dulu.

      Delete
    3. eka..kita sme lah..berlainan negeri..tunang eka org nogori kan?sme ngan tunang kita hehe...

      Delete
    4. ha ah samalah. org nogori. wiwiwiwiwi. hehehehe

      Delete
  3. lg 4 bulan kan.xpe.slow2.banyak masa lagi tu =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup rara...risau & kelam kabut rasanya hehe

      Delete
  4. Replies
    1. hehe.. rujukan untuk yui jugak nanti :D

      Delete
  5. Tq for sharing dear....boleh akk cilok. hehehhe.
    Akk punya majlis maybe awal November juga kot ... ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 kak,boleh2 mek lah ..ehh sme pulak tahniah kak :D

      Delete

Terima Kasih Daun Keladi,Bila Singgah Jangan Segan Silu Komen Lagi..