Wednesday, July 27, 2011

Demam Campak kali ke-2 ....Tak mustahil..!

Agak gelap cuaca kat luar nie.hujan lebat diiringi Angin.....Aktiviti nk menambah kalori tergendala akibat hujan ..Tempat korang hujan tak.....???

tAdi azie ym ngan sorang akak ...kira member zaman kekolej azie...Sembg punya sembang ade azie tanya tentang kesihatan dia sbb sebelum nie dia kata tk sihat sgt @ bdn pun lemah.(doc suspek demam campak)

KOrang tahu DEMAM CAMPAK ......??? Pernah kene tak...???

Majoriti yg akan jawab tahu n kene time kecik2 dulu @ baby......

AZie dah kene buat kali KE -2..Tak mustahil korang pun boleh kene gak ...hati3 lah weyyyy

Pengalaman azie time kene kali KE -2 umo 20 tahun sekitar 2007 mcm tu....



Antara tanda awal yang boleh dikesan... 

* terasa gatal (sekitar2 bdn)
* bintik2 pd badan (mcm jerawat kecik2)
* bdn lemah
*demam mula menjalin
* tekak skit / perit
* kurang selero makan... ( kalau terlebih makan itu lain dah )


Rawatan:-

* Segera ke Klinik/hospital yng berhampiran 
* Minum AIr KELAPA ....perghhhhh menyejukan badan...
* Elak makan bnda yang berminyak...! or bnda2 yang penYebab kebawakan gatal2...bukan gatal nk mengorat ok..tapi gegatal..!
* Better rehat/rest je kt umah jangan memandai nk merayap kang BERJANGKIt..!
* Tempat yg gatal jgn lah digaru3 letak ubat yg di syorkan oleh dOCTOR..!
* Bnyakkan minum air suam.....brp jag pun tak kisah! hehee
* Kalau makin TAK ELOK jugak p chck ngan doc balik...!



Tu serba sikit yang azie dapt share ngan kekorang hehee.....DOMAM sekarang tk boleh wat main2 ...!





note : Achemmmmmmmmmm ..achemmmmmmmmm solsomo den dah come3 nie....:( 

6 comments:

  1. xsuke demam campak,,...makn pun kena pantang!!...sob sob

    ReplyDelete
  2. pernah kena ..abes lah badan berparut huwa2x..aik tapi mak ckp sekali je kena ..

    ReplyDelete
  3. kalau kak jijah kena kali ketiga,elok kak jijah dicampak terus ke sungai gombak..sure elok terus hehehehe

    ReplyDelete
  4. Qaseh...sis ingt pon mcm tue gak..las2 kene kali ke 2...


    Alan; ko mmg kejam kan ..eeeeeeee hahahaa

    ReplyDelete
  5. lagi info tentang demam campak di SIHAT SELALU - Demam Campak Berjangkit

    ReplyDelete

Terima Kasih Daun Keladi,Bila Singgah Jangan Segan Silu Komen Lagi..