Monday, December 15, 2014

Part 2: Czer & Dewan Bedah

Assalamulaikum
Salam sejahtera

Kesinambungan daripada  Part 1

10 nov 2014(isnin)

Bila doc last yang datang seluk kata 4cm je n air ketuban azie pun dh pecah habis dorang takut apa2 effect pada baby memandangkan baby azie hampir berak dalam perut dengan keadaan azie yang tak bermaya takut bila meneran nanti berlaku apa2 effect doc sarankan untuk lakukan pembedahan @czer.Bila doc pakar datang terus refer azie ke bilik operation.

Waktu ketika inilah perasaan azie bercampur aduk tapi azie kuatkan diri memandangkan nurse n suami azie bg sokongan..meleleh airmata mengiggil tangan ini nak sign borang persetujuan n borang darah.

Bila azie tnya suami azie dia kata takpelah asalkan azie n baby selamat time itulah airmata dah meleleh2.Saat nurse tolak katil nak ke bilik operation nurse siap pesan lagi dekat azie salam suami Ya Allah tuhan saja yang tahu perasaan azie saat itu.

Sampai je dekat dewan bedah,dah ada nurse n doc menanti tambah2 lagi doc bius .Azie kene sign lagi 1 doc dimana azie benarkan bius dilakukan apa yg buat azie bertambah gemuruh takut bila dengar suara doc bius itu..

Saat inilah pertama kali azie masuk bilik operation,tengok peralatan yang ada bertambah gemuruh.Mana2 ibu or yang pernah masuk dewan bedah tentu rasa apa yang azie rasa.

Dapat beberapa minit azie dah rasa kebas bahagian kaki n perut .Lupa nak bagitahu dorang bius separuh bdn.Waktu itulah pembantu2 yang ada bertungkus lumus letak palang..kain hijau berapa helai pun tak pasti  tapi banyak lah maksudnya azie takkan nampak apa yg dorang lakukan kalau nampak pun bayang2 dekat lampu

Tangan kanan azie dorang masukan air selain itu azie diberi oksigen.Tapi perkara yang azie tak boleh tahan dalam  dewan bedah ini memang sejuk giler mengiggil2 sampai terketar2 gigi sampaikan azie bagitahu doc sbb xtahan sangat dorang letakan ubat tp ubat ini memang mengantok tapi habis je ubat itu mengigil balik

Tak sampai berapa minit azie dengar suara baby Ya Allah taktahu nak gambar perasaan macamana saat itu.Cuma dalam hati azie berbisik anak aku ke itu.
Terus nurse panggil nama azie n tunjuk baby .Lepas itu bermulalah sesi jahit menjahit tahu2 je dah selesai badan still tak rasa apa2 goyang macamana pun azie tak rasa apa2

Sampaikan dorang alihkan azie dekat katil nak bawak keluar pun azie tak rasa tapi badan still mengiggil kesejukan.
Lepas dorang check bp semua ok baru dorang tolak balik ke labour room.Sampai2 je tengok suami dah tunggu azie n baby doc still check lagi.

Alhamdulilah azie selamat lahirkan puteri sulung azie tepat pukul 3.04 petang.


Alhamdulilah selama 4hari di hospital keadaan azie n baby semua ok kami dibenarkan pulang.
Tapi seminggu lepas itu azie dimasukan wad balik n berlakulah operation ke2...

Sebab apa..nantikan entry seterusnya...



Coretanku:_
Maaf entry panjang lebar..




8 comments:

  1. salam azie. Eka pulak rasa gerun. Tunggu turn ni. Moga selamat semuanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm eka..
      Jgn takut inshaallah azie doakan semuanya berjalan lancar .
      Banyak2kan bdoa..zikir..

      Delete
  2. Asslmkm azie.. Alhamdulillah semuanya selamatkn. Wlpun fkir nyawa sndiri, lg risau nyawa bby kn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam mimie..
      Alhamdulilah semuanya selamat.. betol itu apa2 kita akan fikirkan anak dulu..
      Mimie mcmana,ok?bby?

      Delete
  3. assalamualaikum azie. Allahuakbar. debor sheila baca ni yangg. cepat update next entri.. kenapa nak kena bedah kali ke-2? uri tak keluar lagi e ada lebihan uri? sheila takleh bayangkan camne sejuk dalam operation room. tapi masa sheila bersalin, memang gigil kesejukan sangat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betol itu sheila.. dewan bedah mmg sejuk sgt.
      Ada pendarahan itu yg azie kene operation balik..nntkan azie update selanjutnya

      Delete
  4. Assalam azie,
    bab melahirkan ni memang kita perempuan ni dah ada bahagian masing2 :)
    akak pun czer jugak
    12jam try tpi bukaan still 2cm so hubby akak soh surrender untuk czer
    ater dia dah tak tahan nengok akak tahan sakit he3
    tapi alhamdullillah semua ok :)

    ReplyDelete

Terima Kasih Daun Keladi,Bila Singgah Jangan Segan Silu Komen Lagi..