Thursday, December 4, 2014

Part 1 :- Peristiwa di wad & labour room

Assalamualaikum
Salam sejahtera

Part 1

Maaf uolls baru inilah azie kesempatan nak share dengan uolls detik2 perjalanan azie sebelum melahirkan puteri sulungku..

09 Nov 2014(ahad)

Petang ini azie ke klinik untuk check tekanan darah @bp,bp azie naik lagi & doc minta azie ke hosp terus memandangkan date due azie dh lebih sehari. Petang itu jugaklah azie terus ke hosp.

Sampai hosp terus refer dekat unit PAC,PAC ini khas untuk ibu2 yang mengandung dimana disinilah ibu2 yang mengandung akan di check dulu tekanan drh,urin,gerakan jantung bby,check bukaan.Unit PAC betul2 dengan labour room

Waktu azie kene check dekat dalam ini,doc yang seluk bukaan dah 2cm theb azie kene refer masuk wad.Doc ada bagitahu azie ke mungkinan azie kene paksa bersalin memandangkan air ketuban azie sikit.azie terus tanya doc paksa bersalin itu camana,dia kata induce or masuk belon..Perasaan time itu berdebar2 takut risau semua ada.

Bila sampai dekat wad,malam itu jugaklah azie tak boleh nak lelapkan mata sebab tanda2 sakit dah mula rasa sampaikan air ketuban pecah pun azie tak rasa cuma yang azie perasan darah je keluar time ini memang azie dah cuak terus panggil nurse.

Memang tak selesa sangat malam itu,sedar2 pun dah pukul 6 lebih nurse kejut untuk jumpa doc pagi itu.Pagi itu ada 2org lagi yang sama2 dengan azie kene induce waktu nak tunggu doc panggil masuk bilik time itulah azie dah start rasa sakit bahagian pinggang n perut.

Dalam bilik doc check lagi bukaan dah 3cm & masukan ubat untuk lancarkan lagi bukaan.Ubat ini memang akan rasa sakit & untuk beberapa jam memang xboleh bergerak2 or ke toilet.

Dalam pukul 9 lebih azie dah start rasa contration dekat bahagian pinggang,nak baring ke jalan ke duduk ke serba tak kene.Sebab dah tak tahan sangat azie baring je dekat katil sampai suami azie datang waktu itu xtahu nak kata macamana sakitnya sampai azie minta dia panggil nurse

Waktu nurse datang check tengok tekanan darah azie dah naik,suhu badan naik terus demam,gerakkan jantung baby tak sekata terus doc datang checj tup2 dorang terus refer azie ke labour room.Dalam nak ke labour room itu contraction azie makin kuat sampaikan melelehlah airmata azie

Sampai labour room semua bilik full,alhamdulilah rezeki ada 1 bilik kosong.Waktu itu azie dah tak fikir apa dah cuma fikir baby dalam perut je.Waktu dalam labour room datang 2 org doc n nurse datang check azie.Time itulah dorang seluk lagi untuk check bukaan,suhu badan azie makin naik sampai nurse minta suami azie basahkan tisu tuam dekat kepala azie.

Sampai turn doc laki seluk nak pecahkan saki baki air ketuban waktu itu azie dah memang tak larat sangat.Airmata meleleh sebab menahan sakit 1hal takut pun 1hal..


Lepas itu.....
Nantikan part seterusnya...


Coretanku:_
Bermulah detik2 yang ditunggu..

4 comments:

  1. assalamualaikum azie..cuaknya baca.. nanti update sambungan ye azie...

    ReplyDelete
  2. erkkk azie.....akak plak yg rasa ngeri...huhu

    ReplyDelete
  3. aduiii takutnya. kite lak berdebar. hehe

    ReplyDelete

Terima Kasih Daun Keladi,Bila Singgah Jangan Segan Silu Komen Lagi..