Friday, September 12, 2014

M2B :- Al kisah minggu ini

Assalamulaikum
Salam Sejahtera Uolls




Entry kali ini azie rangkupkan sekali ehh dalam masa 5 hari ini..
Alkisah bermula hari isnin baru2 ini


08 September 2014(isnin)

Hari ini hari checkup azie coz meman dah start checkup 2minggu,macam biasalah hari ahad sebelum itu azie dah rasa semacam je dekat badan ini,tanda2 loya..mual2 dah muncul.Pagi before nak pergi checkup pun muntah2 lagi..
Seperti biasa setiap kali checkup azie kene test urin coz sebelum ini kencing kotor skit

Terkejut sangat sebab memang haritu kecik kotor & protein berlebihan,ok pasrah je ..Time jumpa doktor,doktor pun pelik coz sebelum ini ok lepas itu xok lak.Start lah azie kene sukat/tadah air kecing selama 24jam OMG..

Tak kurang dengan itu darah azie pun rendah ,kene ambik darah lagi.....Rasa nak menangis bila fikirkan semua ini bukan apa risau baby dekat dalam ini..



09 September 2014 (Selasa)

Pagi ini azie dah start kumpul air kencing selama 24 jam sampai esok pagi,plus minum air masak banyak2 + air barli.
Azie taktahu kenapa sejak pregnant ini payah sangat azie nak minum air masak tau ,bila minum je akan muntah balik habis semua terkeluar..


Malam itu berkali2 bangun sebab nak terkucil,letih badan ini baby pun mesti pening coz malam itu baby macam kurang aktif,azie dah risau sangat .Azie try kejutkan dia,baca surah barulah dia aktif.Maafkan mama maybe kamu pun letih dalam perut mama ini..



10 September 2014 (Rabu)

Pagi ini gigih bangun pagi sebab nak pergi klinik coz nak hantar air kencing,ambik darah bagai.Elok tengah tunggu giliran nak ambik darah boleh pulak nurse tersilap bagi date patut esok 11/09 kene datang ambik darah.Ok fine


Balik rumah terus ,tak jadi pergi kerja sebab azie rasa tak sedap badan,memang 1 hari itu tidur je,bangun pun sebab nak makan..mandi..solat je. Sampai malam semantara nak tunggu en suami balik kerja azie dah start muntah2 balik habis semua keluar..

Memang azie rasa xsedap badan tol haritu.



11 September 2014 (Khamis)

Macam biasa bangun awal sebab nak pergi ambik darah,hope sangat xmual2 pagi ini tapi mual jugak cuma tak teruk lah.Alhmdulilah badan ok sikit harini,sampai2 klinik ambik nombor then tunggu giliran .

Selesai ambik darah,lega sikit hati ini sebab selesai untuk minggu ini..Hope 2minggu akan datang tak ada apa2 masalah lagi,tapi dalam hati risau bebenor.

Semalam teringin nak makan satay,dapat jugak terima kasih lah pada en suami sebab melayan kerenah isterimu ini. Tidur malam tadi pun lena je,baby xmeragam sangat .



12 September 2014 (Jumaat)

Pagi ini mual2 lagi,lepas makan ok sikit tapi otw nak pergi kerja kepala ini berat sangat.Hope dekat office tak buat hal (muntah).





hai mom to be


"saya kuat mesti mama saya pun kuat jugak"



coretanku:_

Minggu depan dah masuk 8bulan hope everything it ok

14 comments:

  1. Kuat azie. Azie ada darah rendah ke? Azie banyakkan makan buah jambu batu atau air ribena. Eka punya darah alhamdulillah okey. Nurse tanya makan apa, eka makan dua tu. Lepastu haritu chekcup, kencing eka kotor skit, kene repeat kali kedua baru oke. Itu pun doc ckp sbb sehari sebelum tu eka cirit birit so dehydrated pun ye gak. Kurang air.

    Takpe azie. Semoga semua baik2 je. Kita kena kuat

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah eka,ada masa ok darah ini ada masa rendah maybe faktor pemakanan jugak..
      anyway terima kasih atas cadangan itu

      azie pun doakan moga eka & baby sihat jugak ..

      Delete
  2. inshaa ALLAH semuanya akan ok. doa byk2 k :)

    ReplyDelete
  3. asslmkm azie.. kenapa asik mual2 je? badan tak sihat atau alahan still ada lagi? hope semuanya ok ye.. kita pun last checkup nurse kata kena kncing kotor. tp xde la sampai kena hntar urine cmtu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam mimie,
      still alah lagi tapi xteruk sangat,
      kita risau setiap kali checkup kencing kotor/protein berlebihan..
      hope checkup akan datang semuanya baik

      anyway terima kasih mimie

      Delete
  4. kena kuatkan semangat yer sis !! saya doakan semuanya selamat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih kak liza..
      amin ya rabbalamin

      Delete

Terima Kasih Daun Keladi,Bila Singgah Jangan Segan Silu Komen Lagi..