Resepi kali ini sangat ringkas dan mudah untuk disediakan dikala lapar,hujan or bosan2
Resepi ini aku beri nama " BERGEDIL BURGER AYAM BERSAMA KENTANG GORENG" haruslah ada kentangkan.........
** sory pic bahan aku tak sediakan **
Bahan-bahannya:-
- 2 biji kentang ( aku goreng dulu) tak rebus pun
- burger ayam - ( 1 or 2 keping)
- bawang besar dipotong dadu
- daun sup
- telur 1 biji
- cili merah potong hiris halus2 (kalau nk pedas)
- sedikit lada hitam
- sedikit garam
- kentang itu aku goreng mcm biasa tak rebus pun then kisar sama burger ayam & telur sebiji
- terpulang nak kisar or lenyek2 je(bagi aku lenyek2 sodap lgi)
- aku guna burger ayam .kalau nak guna ayam kisar pun boleh terpulang selero masing2
Cara-caranya :-
- goreng kentang then kisar bersama burger ayam + garam + telur (terpulang samaada nak masukan telur sekali or masukan time gaul dengan bahan2 lain)
- gaul bahan kisar tadi bersama bawang + daun sup + garam sikit jika perlu + sedikit lada hitam + cili merah/hijau jika mahukan pedas
- aku campurkan sedikit burger ayam yang selebih (yang tak dikisar)
- gaul..gaul dan gaul
- kemudian bentukan bulat ke ompat sogi ke terpulang contoh macam ini
- kemudian goreng dan hasilnya ..............................
- dapatlah dalam 15 biji untuk 1adunan.... makan time panas2 memang sodap cicah pulak dengan sos cili buatan sendiri or kodai punya hehehe
nak gantikan burger ayam dengan udang pun boleh trylah yerkkk mana tahu lg mengancammm
p/s: resepi hasil ubah2 ikut citaraso..........
note : kalau mood rajin dtg macam2 aku nak buat
uisshhh bergedil.... sedap..sedap......
ReplyDeletesodap kak try k....
Deletehehe.. mmg fevret akak... kalo rajin, mmg tu laaa yg akan akak masak....
Deletelagi2 extra bawang goreng dalm pegedil..hehe
ade bwg goreng..kite nk try nnt hehe tq kak
Deleteresepi asal orang minang..biasa hanya daging lembu digoreng, pastu ditumbuk dan dikisar..rebus kentang dan gaul dengan daging tu..campur lada hitam..bila gorang baru salut telur.
ReplyDeletetapi aku suka makan x goreng.simpan dalam peti ais dua tiga hari, terus makan macam tu sejuk sejuk..sedapppppp
tq bro...nnt aku try resepi ko nie....
Deletewey kete ko cmner?
mudah dan sgt sedap!
ReplyDeleteyui betol2 nyam2 :D
DeleteThank for the information
ReplyDelete