Tuesday, July 7, 2015

RESEPI:- Popia Nestum Rangup

Assalamualaikum
Salam Sejahtera




Tinggal 10 hari lagi sebelum kita menyambut kedatangan syawal ,terasa kejap masa berlalu .Mesti korang busy siapkan apa yang patut & paling2 pun buat biskut raya ,macam tak lengkap kalau tak ada biskut raya kan .
Moh azie nak share resepi paling mudah untuk disediakan .Bila makan pasti nak..nak lagi boleh dijadikan kudap2 sambil tonton tv 


RESEPI :-

Popia Nestum Ranggup


Bahan-bahannya:-

  • Kulit Popia 2 paket (azie guna paket kecik je)
  • 2 setengah cawan nestum
  • 2 sachet horlick 3 in 1
  • 5 sudu gula caster/halus(nak letak lebih pun boleh )
  • 3 sudu tepung gandum + sedikit air (utk gam)

cara-caranya:-

  • Bancuh tepung gandum bersama air untuk gam di hujung ,measure pekat bukan cair yerk
  • Leraikan kulit popia & gulung dihujungnya gam dengan bancuhan tepung tadi




  • Kulit popia cepat mengering ,pastikan proses mengulung popia dalam keadan lembut 
  • Lepas mengulung,gunting secara serong




  • Siap mengulung & gunting popia,bolehlah digoreng dalam kuali dengan minyak yang betul2 panas
  • Goreng agak2 kekuningan,hati2 takut hangus ..api sederhana
  • Akhir TOSkan popia tadi



Proses seterusnya

  • Blender nestum,horlick & gula halus tadi halus or kasar sikit (terpulang pada selera masing2)
  • Akhir sekali,taburkan bahan yang diblender tadi ke atas popia dengan rata



TARA....Siap 1 balang






****
Pastikan popia digoreng sehingga garing barulah ranggup dengan api yang sederhana
Kalau nak guna 3 paket popia just korang balancekan sukatan nestum/gula/horlicks yerkk 



SELAMAT MENCUBA




Coretanku:-
Next resepi biskut raya... 

6 comments:

  1. hai

    kalau cari idea DIY yg murah & super cute boleh visit blog/ig kami
    ada paperbag, sticker, tag & card :)

    tq tuan tanah

    Our blogshop, cardbymyan.blogspot.com click >>CARDBYMYAN or instagram kami @begkertas. click >>@begkertas


    tq :)

    ReplyDelete
  2. wah, senang jugak sebenarnye buat popiah nestum ni. hehe. boleh try la nnt. * kalau rajin :P *

    ReplyDelete
  3. Kalau Cikna mls nk gulung2, ptng 4 &lipat 4segi je.... Serbuk pun cuma nestum&gula je....;-)

    ReplyDelete
  4. Skrng mlas nk buat. Hehe.. Sebab x dan nk menggulung..

    ReplyDelete

Terima Kasih Daun Keladi,Bila Singgah Jangan Segan Silu Komen Lagi..