Sunday, July 31, 2011

Selamat Tinggal & Selamat Datang

Selamat Malam & Selamat Tinggal  bulan JULAI 2011
Bulan yang memberi aku seribu kemanisan dimana awal bulan aku menyambut kelahiran yg ke -24,same months ngan twins ku di JB..dpt p bercuti ngan family..dapat jumpe member2 lama,berlaku peristiwa yg sedih hmmmm ini semua kenangan buat aku..


Selamat Datang Ogos 2011
Diharap kedatang bulan ini akan memberi seribu makna dalam kehidupan aku serta kehidupan org2 yang aku Sayang
Alhamdulilah bulan yang bakal tiba ini 1 BULAN yang cukup MULIA
dikalangan kita umat islam kerna
1 Ramadhan 1432H adalah bermulanya PUASA
Penghujung bulan kita akan menyambut Bulan Syawal
serta
31 Ogos 2011 Bulan Kemerdekaan yang ke-54 tahun




Akhir kata

Dengan kesempatan ini shafazie.blogspot.com
ingin mengucapkan....



note: "berharap kedatangan bulan yang mulia ini akan memberi seribu makna dan menjalankan dengan keadaan tenang dan baiknya..amin"

Friday, July 29, 2011

perjuangan perlu diteruskan bukan behenti setakat ini sahaja..!

Assalamulaikum,selamat pagi selamat sejahtera mulakan rutin hari nie dengan tenang,sbar dan ceria2 okay...
Paper byk story about football match malaysia vs singapore  (ceh speking londonn)hahahah sop sop sana sini dok cerita pasal bola kan ...Bagi aku walaupun Team Harimau Malaya tak dapat ke pusingan seterusnya itu bukan bermakna Mereka kalah buat selamanya..


Masih jauh lagi perjuangan yang mereka perlu galas Insyallah 1 masa nnt Pemain Malaysia akan capai jugak ke Pentas Piala Dunia,Team Harimau Malaya terbaik caya lah weyyy korang main dengan semangat walaupun di duga dengan kekasaran drp pihak lawan..Tapi semalam hati aku terasa sakit skit tgk corak pemain lawan yang bnyak buat helah sakit ...(masa terbuang mcm tu je..benci lah !)


Fuyooo ramai giler kan penyokong2 kt stadium...Pecah rekod full ...cayalah weyyyy ...i like
Bukan itu jew time aku otw nk balik dalam tren mmg FULL kaunter tiket tren dah mcm dlm stadium pulak ..FULL kelihatan baju biru + kuning ...semangat mcm ini di perlukan,harap semangat mcm nie di teruskan sampai bila2 ok....Adat pemainan ade menang & kalah..!




Note: " perjuangan perlu diteruskan....team bola sepak Malaysia BOLEH..!"

Thursday, July 28, 2011

sediakan payung sebelum hujan

Adeh ponat raso nya den arini....grrrrr palo pon dh poning2 rama2 bertebangan kat dopan ini warna warni gitu nk tangkap tak capai..Cuaca terang benderang ari kan..kan..kan..alhamdulilah..
smlm ngan hujan + petir+ angin rse nk melayang jew tapi still Stabil


Ringkan kata-kata kan kan....
Jadi petang ini terang tak yah lah nk pakai nie kan kan kan...




Apakah benda tu.....??


Aloo yang panjang ade pendek ade..ade butang kecik pun ade bila buka jew die kembang separuh lepas bila toLak ke atas die kembang besar....Jawapan nye UMBRELLA @ PAYUNG
Mcm2 kaler & bentuk pun ade...just pilih je 
Tak tahu nk pilih eakkkk jom main Osom..Cop dulu kaler mne yg bekenan tau..!
Aden nk kaler Pink tu...helo kitty alooo tomey2 pakai reben...=)



Tapi yang ini pon nice sgt tau


smart kan....ingat latop jew ade eak...umbrella pon ade lah



note: " hujan membawa rahmat"

Pabila HM mengegarkan Bukit Jalil!


Stadium Bukit Jalil bergema lagi,
Sokongan Rakyat tidak pernah berbelah bagi,
Kerna kami rasa bangga yang teramat sekali,
Melihat Skuad Harimau Malaya Beraksi lagi pada hari ini.....1




Malaysia Boleh..!




pic from mozila firefox

Wednesday, July 27, 2011

Demam Campak kali ke-2 ....Tak mustahil..!

Agak gelap cuaca kat luar nie.hujan lebat diiringi Angin.....Aktiviti nk menambah kalori tergendala akibat hujan ..Tempat korang hujan tak.....???

tAdi azie ym ngan sorang akak ...kira member zaman kekolej azie...Sembg punya sembang ade azie tanya tentang kesihatan dia sbb sebelum nie dia kata tk sihat sgt @ bdn pun lemah.(doc suspek demam campak)

KOrang tahu DEMAM CAMPAK ......??? Pernah kene tak...???

Majoriti yg akan jawab tahu n kene time kecik2 dulu @ baby......

AZie dah kene buat kali KE -2..Tak mustahil korang pun boleh kene gak ...hati3 lah weyyyy

Pengalaman azie time kene kali KE -2 umo 20 tahun sekitar 2007 mcm tu....



Antara tanda awal yang boleh dikesan... 

* terasa gatal (sekitar2 bdn)
* bintik2 pd badan (mcm jerawat kecik2)
* bdn lemah
*demam mula menjalin
* tekak skit / perit
* kurang selero makan... ( kalau terlebih makan itu lain dah )


Rawatan:-

* Segera ke Klinik/hospital yng berhampiran 
* Minum AIr KELAPA ....perghhhhh menyejukan badan...
* Elak makan bnda yang berminyak...! or bnda2 yang penYebab kebawakan gatal2...bukan gatal nk mengorat ok..tapi gegatal..!
* Better rehat/rest je kt umah jangan memandai nk merayap kang BERJANGKIt..!
* Tempat yg gatal jgn lah digaru3 letak ubat yg di syorkan oleh dOCTOR..!
* Bnyakkan minum air suam.....brp jag pun tak kisah! hehee
* Kalau makin TAK ELOK jugak p chck ngan doc balik...!



Tu serba sikit yang azie dapt share ngan kekorang hehee.....DOMAM sekarang tk boleh wat main2 ...!





note : Achemmmmmmmmmm ..achemmmmmmmmm solsomo den dah come3 nie....:( 

Tuesday, July 26, 2011

seperti robot..!

Sungguh tk seleso tol lah ari nie..
Anyway rase mcm roda2 berjalan3 sambil naik bEca roda 3
Mata dh alaa2 Zero...!
Kaki rse mcm Robot!



dh mcm nie kot...!


Kerja nk buat mcm SuperMak dah nie
Mood mcm tak boleh nk blah jew
Menguap sana sini
Badan rasa nk lentok lentik jew 



Apa nk buat nie....!



note: Jiwa sedang kacau bilau!

OMK....!!

Selamat pagi all blogger....Hepi Befday bg yg menyambut hari kelahiran pada hari ini...
Selamat mulakan kerja bagi yang baru start kerja ..heheheh (ade iras2 DJ tak)hahaahaha...


Today...azie baru start keja  gara2 Demam + kaki Sakit ...:(
Ini pun badan rasa suam2 sejuk + pulak kepala yang mcm rama-rama bertebangan ke sana sini.....tapi azie puasa hari ini...still kene kuatkan semangat jugak ini....


Kaki sakit sebab gara2 g jogging...jogging nyahh wahh mcm jakun jap tau....org lain dok senaman stp minggu azie baru start weekend lepas huhuhuhu....Gara2 itu gak kaki pun mula menunjukan otot2 sedang bekembang sakit sana sini usah diperkatakan lagi lah...nk jalan pun terenjut2 lak mcm baby nagh bertatih jalan  OMK..(Oooo Mai Kaki)








Ok lah korang azie nk undo kan diri sekejap....mencari kerja yang tertangguh @ pun mmg tak dew kerja ini dok melamun melayan perasaan yang mcm2 mood yg sedang azie hadapi skrg ini....Bagi yang tertanye2 mana fb azie..??remove ke block ktorg KE?..ishhhh azie TIDAK REMOVE or Block sape3 pun cuma azie hilangkan smtara waktu...."mcm CHIPSMORE" HEHEHEHEE










note:"teringin pulak nk makan asam pedas !" 

Saturday, July 23, 2011

Jumpa mak ke 2....??????

Selamat petang kekawan semua..wahh apa aktiviti petang n cuti2 hujung minggu nie....mesti best kan tambh pulak seminggu je lagi kita nk menyambut bulan ramadhan mesti byk persiapan yg dilakukan.....
Azie baru balik drp kenduri kawen kt Dewan Upm LIKE..best sgt.....tambh ngan lauk2 pauk catering yang manTap....mavelous.....................:)


Tapi................................
Arinie azie rsaa bertuah sangat sebab azie daapat jumpe mak angkat azie yang sekian lama tak jumpa..anway bukan kat dewan tu tapi g rumah dia hehehehheheee.........azie Rindukan mama yah...
Peluk cium erat2 tadi.....rsa nk menangis sangat sebab lama giler tk jumpa.......dapat jumpa adek haziq..besar dahh hehhehee...abang apy (abg angkat azie)...hmmmm tak pat jumpe sebab kejo....:( sob sob.......


Bestnya tak terkata sebab waktu kecik family diorg nie jaga azie time mama n abah azie p workk.....kitorg mmg erat wktu tue azie dok kt area Bandar Tun Razak menghadap Balai Bomba...tahu tak....................???
Rumah kenangan kitorg dulu ...tempat azie dibesarkan sampai umo 5/6 tahun....!


Tadi borak2 ngan mama yah azie....happy tgk die pon sihat..ceria.......Bukan itu jew dapat makan biskut raya weyyyyyyyyy!Blum pose dh dpt makan biskut raya......=)



Ok lah nk layan lagu jap hahahhahaa..tambh2 ngah Hujan nie....best...........syokkkkkkkk






note:"kenangan bersama dikau amat ku kenang smpai bila2...hadirmu dlam hatiku memberi seribu makna"

Friday, July 22, 2011

Pabila masa lalu kembali lagi...zaman terus berubah

Alamak....tekak kering huhuhu 1 hari ini azie minum ais jew pagi tadi Milo ais Lunch Epal jus-ais jugak rse nk terus telan jew air batu tu...Pagi td mendung+sejuk+berangin sekarang cuaca panas..Tak silap kang tekak dh mula sakit ..:(



Tadi dok melamun jap tiba2 Al-kisah lame menjelang kembali Bukan kisah ciNta monyet ke apa...Cinta zaman seKolah..... ( ciNta Rindukan kekawan..cecikgu...sesituasi sekola....)
Btol cikgu2 azie kata dulu "Nanti korang dah abis sekola tak kira lah berapa lama korang semua akan terkenang zaman sekola korang balik"...Kebenarannya sekarang mmg azie teringat zaman sekola ...!! btol kata CikgU...!Zaman kolej lain sikit sbb tak lama..sekolah lama drp umo 7 tahun smpai 17 tahun...kira2 brp lme tu...??



Tadi azie teringat time dalam kelas wktu Form 5..bUKAN apa azie dok belek2/terjah blog kekawan kan azie tengok cara korang2 kembangkan ayat2 korang jadi MENARIK! Itu yang buat azie teringat waktu azie dalam kelas Bm(Bahasa melayu) Biasa lah Buat KARANGAN...puisi..sajak..dll...karangan 350patah perkataan..jenuh nk kira byk2 hahahaha



Memang tak boleh lupalah....kalau time BM mesti azie kene soal ngan cecikgu...huhuhu lagi2 bila tang Sastera..."metafora"..dll..opzzz lupa lak yg lain..hahahahaha ...Memang nama azie cikgu BM tak misss sebut nya lah..Lepas tu kene karang sinopsis sendiri & terangkan pd kekawan yang lain...adoiiii bak terang2 mmg azie LEMAH!bukan apa..(dieorg paham kew apa azie katakan hahahahha)



Serius mmg selalu kene soal bukan tang BM jew tang SEJARAH pon kene..!
Tapi.............................................................azie mmg minat sejarah! like sejarah...member2 azie Kurang minat sebab depa kata susah byk sngt TARIkh...maklumat yang kene ingat...nama2 Owang putih hehhee...mmg tak dinafikan mmg susah...



Taip2 hari kekawan kelas akan dgr suara azie...(suka ke tak kene dgr gak hahahha) sebab azie ketua tingkatan hehehe...azie garang kew?wahhh depa untung dapat azie tau sebab azie lemah lembut jew hahahaha(poyo katakan tidak hahahaha)



Kalau depa wat hal ... azie kene panggil...!Dugaan dalam membimbing kekawan & kelas mmg susah...lagi2 kekawan dalm kelas "semua wanita"hehehe mcm2 ragam...Tapi depa semua baik2 nakal2 tue biasalah zaman remaja katakan hehehee



Bila Jumpa balik kekawan...Perkara pertama kitaorg dok cerita pasal zaman sekola hahahahha..ungkit mengungkit mula timbul...jgn slah paham bukan ungkit apa ungkit kisah2 kelakar....kene marah....perangai2 kitaorg hahahahaha....Memang best=)


Kelas azie mmg hot dikalang cecikgu n kekawan kelas lain sebab apa.......teetttttttttttt! hahahahha(sebab kitaorang Hot2 n cun2(ahhahah ttp muka + ttup telinga sbb trperasan jap kt sini hahahhah)...)






Memang bestkan zaman sekola ini....Fkir  pasal homework jew tapi dah abis sekola fkir nk masuk kolej/uni mana pulak...Bila dah dapat belajar dok fkir nk cepat habis lps tu apa akan berlaku lps tu....Mintak kerja pulak....kalau dapat panggil interview(mmg menggigil time nie)hehehe ...Bila dapat kerja dok fikir pasal kerja tak buat kerja kene marah bila asyik ponteng kang tak pasal kene Memo or benti kerja...Kerja sebab nk cari duit lebih & utk masa depan....tup tap tup tap kene fikir pulak pasal kawen...dah kawen nnt kene fkir pasal rumahtangga...anak2(blm hadapi lagi ini hehehehe)....ini lah dinamakan kehidupan 




**story yang agak panjang **
hehehe





note: " memikirkn sesuatu yang akan berlaku itu susah sbb bukan kerja kita tapi memikirkan cara nk ubah kehidupan itu perlu sebab kalau dok diam kita tak kan dapat apa pun..! moral storynya kene lah USAHA..!"

Ada 2 guard yang jaga saya untuk pergi kerja....!Korang ada..???

Selamat pagi diharap semua sihat2 serta ceria2 selalu...Semoga hari ini lebih baik daripada semalam...
Muka depan paper byk mengisahkan tentang berita mengenai Teoh BEng Hock...yang disahkan membunuh diri..
Selain itu mengenai sukan terutama BOLA SEPAk antara Malaysia vs Chelsea semalam di Stadium Bukit Jalil (0-1) ...Semalam azie tengok tau perlawanan bola ini..best hehehe TAPi kat Rumah je lah hahahahhaha....^_^


Nak berita lanjut Korang bacalah paper yerk tak pon on9 je kt internet....lagi cepat


Pagi ini azie sebenarnya nak cerita pasal Guard..Alooo bodyguard yang jaga orang-orang ternama tak pon yang jaga kat kedai emas..Tapi gUard yang azie nk cite nie special tau...



Ada 2 guard tau yang jaga azie kat office..wahhh azie ade bodyguard Korang hado kew......???
Cik BU Cik Tam






nie CIK TAM 
Kerja dia dok tidO jew....
ishhhh malas eakkk hahaaa





nie Cik Bu
sebab die kelabu
dia jaga tangga





Tapi kan...hari ini guard azie ini tak jaga azie lah.....mana p pun azie tak tahu....


POTONG GAJI...!





note:"bestnya kalau p mana2 ade org jaga kan.....rse selamat sikit...tapi mcm tak bebas pulak kan..sebab dok follow je huhuhu"

Thursday, July 21, 2011

Cara & gaya ku....Cara & gaya mu

Asalamulaikum,salam sejahtera..pembuka kata dipagi hari....sudah breakfast ke belom...???
Have a nice day utk tetamu blogku ...walaaaa ^_^ Pagi2 masuk office bukan MR.Acer ini terus On9 Blog..ym & fb (kira2 rutin ku)

Pagi nie dengan hati yang gembira sebab pagi ini semangat pakai baju kurung my mum...Kalau korang3 nk tau lah kan mama azie nie chomey jew org nya tapi azie dpt gak pakai baju die tau....Ajaib Bukan...???



Jom baca dialog nie:-


azie                : mama..nk baju lagi heheheehe....cntek lah baju tue.....;)) kenyit2 mata sikit
mama azie : Pilih lah yang mn 1 ....
azie            : 1 je kew...??nk sume3 tue boleh tak mama...??
mama azie  : habis mama nk pakai p kerja mcmana...??
azie            : aikkk kan baru beli hari itu.....mama byk baju ....penuh almari tue...hahahhaa
mama azie  ; yang lama tu nk sedekah kt org..kalau ok jee ambil lah
    ( jee panggilan mama & abahku pd ku hehehehe)
azie           : nk test dulu muat ke tak....
mama  azie : muat tu sbb bj sblm nie mama wt besar skit...
azie         : chntek.........................................muat muat muat yeahhhhhhhhhhhh
mama azie  : dh kurus tue sbb tue muat..
     ( mama nk ambil hatiku huhuhu..hakikat azie tembam hahahaha)mkn byk agi....!
azie           : agak nye kot acihhh hahahha puji diri sendiri hahahaa
                  nnt yang baru2 tue kalau mama tak nk bagi yerk



Akhirnye dapat gak dalam 3 pasang hehe2




Persamaan antara azie ngan mama azie..Kalau bak Shoping ktorg suke beli handbeg or Kasut tau..!
Pantang nampak 2 benda tue hahahaaha
sampaikan abah azie dah tahu dah n siap cakap "tak habis2 handbeg & kasut..pakai ke sume tu..??"
Kitaorg suke wt koleksi..



Bukan abah jew kata mcm tue.MR.S azie pun sme gak...acihhh perli eakk haha





Kalau nk ajak shoping jgn bt azie lalu dpn kedai kasut/handbeg pasti azie akan menyinggah hahahaa
(kalau lalu gak...pejam mata n jalan laju-laju hahaha)











note: " aku TAK utamakan barang jenama2  bagiku yang simple or murah dah cukup bagi ku"..."simple adelah cara hidup & family aku" aku bersyukur dengan apa yang aku ade...Kalau aku kata murah pun org tak caya ..UP TO u !Tetapi nk berjenama/mahal tak slah pun sekiranya mampu dan memberi keceriaan bt diri sndiri...Setiap org ada cara masing2 n ikutlah keperluan diri masing2....^_^

Wednesday, July 20, 2011

SAJI keluaran Ogos 2011 ...Terbaik...!

Mantap
mENYELERakan
Padat
Warna Warni-meriah weyyyy


TERBAIK.......!!!



nIE SLOgan yang azie berikan pada Keluaran Saji Bulan Ogos 2011
Perghhhhh



Bagi yang nk buat kuih raya..masak2 untuk pagi raya mai jenguk menjenguk  sini




Jom KIta roll...roll





 























sedapnya....warni warni gitu
ada Carrot& cili...



 
resepi tang nie lah yg dicari selama nie......mavelous....:)
ade jagung lah


Bahagian ini ade tunjuk cara2 buat kekacang & kekepek




 
Ini cover depan keluaran SAJI BULAN OGOS 2011




cEPaT KORANG dapatkan dipasaran okay....!!
serius mmg bagus tau...mcm2 resepi ade..
"biskut raya,kek,kuih muih...masak-lauk..nasi"





picture yang azie siarkan dlam blog azie nie sume dalam SAJI OGOS 2011



note: "waRna warni dalam masakan..."


Sekali lagi VIRUS di FAcebook...!!

Sejak akhir-akhir ini dok belek2 kt facebook
ramai dok kata pasal VIRUS melalui ruang IM Chat FaceBOOK
nk kata tipu benda ala nie mmg terjadi kt member2 azie
adoiii mmg tk boleh blah tol org yg dok hantar virus sana sini



Korang baca lah inform yang azie dapat daripada member azie:_




perhatian : 
VIRUS BARU KAT FACEBOOK !PENERANGAN
1. virus tersebut tersebar melalui
IM dimana dia bermula dengan
chat
......"hi. how are you?"2. kemudian korang reply pd chat
tersebut , dia akan hantar
"Wanna laugh? :)"3. selepas korang reply , dia akan
menghantar kan
"It is you on the video ?)) want tosee?)"4. then lepas tu , dia akan hantar
satu LINK & link tu laa VIRUS...!!!!!








Orang yang sent VIRUS ini akan menggunakan FACEBOOK KITA dan cuba reply ayat2 diatas & sent  pada IM CHAT  list friends2 dalam facebook kita...




Jadi hati-hati okay...!!






note:"KalAU boleh org yang tk kenal usaha lah layan..."! yang mintak approve tolong chchk fb dia dulu...banyak sngt yang menyamar..! 

Sahaja sibuk-sibukkan diri

Rutin Kerja ku pada hari ini hadap Mr.Acer nie drp pagi sampai sekarang mata pun dah nak juling dah nie...Bagun kejap sbb ke toilet lepas dodok sampai tak bangun2...Kerusi panas dah nie hahaha..Nak kata bt kerja no lah busy3 sangat tapi lobih pada benda ala Mr.Blog yang azie tayunk2 nie muahhhhhh♥♥♥



Daripada pagi azie dok hadap MR.Blog nie..nak kata update entry utk hari nie tak dew..
Tapi azie Dok Terjah menerjah beberapa bLog...best jew tgk ENtry depa2 tauuu!
Tapi Azie nye..idea no coming3 lah lorhhh
Hari dok update pages blog yang tk seberapa nie(walaupon tak seberapa tapi azie still sayang Mr.Blog azie nie)








Okay lah nk sambung coret2 kat blog2 kekawan...sambil2 dengar lagu...layannnn
jangan lupa LIKE pages nie LIKE sini






note: Jangan lupa like2 link tu eakk..... Terima kasih...

Tuesday, July 19, 2011

Jom masak2-Gulai Tempoyak Ikan sembilang Salai....


Jom kita ke dapur bersama chef azie
(wahhh berangan nk jadi cheff)


mENu hari nie jenguk kat bawah eakk
buka mata luas2
ambil bau ok
hahahhahaha




Gulai Tempoyak SemBilang Salai




Bahan-bahan nya:-
ikan sembilang salai(ikan ikut citaraso- paling sedop ikan sungai)
serai-ketuk kan sikit
kunyit sikit
daun kunyit
bawang merah tumbuk
1 ulas bawang putih
cili padi/cili kampung-(ikut citarasa nk pedas ltk lah byk)-ditumbuk
santan kelapa
masukan tempoyak(ikut citaraso)
garam
gula
serbuk perasa(ajinamoto-kalo perlu)
asam keping

lain-lain bahan:-
kentang
belimbing besi
(ikut keperluan/citaraso korang )


cara-cara:-
masukan semua bahan itu td kacau..kmdian msuk kan santan..kacau(kacau agar tk pecah minyak)..agak2 masukan kentang/belimbing...kacau dan kacau
masukan garam/serbuk perasa/gula sikit..asam keping...
kemudian masuk kan ikan...
(kalau nk pedas msukan cilipadi lebih)



kalau korang perasan nk masak masak lomak cili padi pon same jew resepi nye
bezanya
gulai tempoyak-ade tempoyak
masak lomak -tak pakai tempoyak



Jangan lupa cuba resepi ini



(masak ikut cara masing2 mybe ade cara lain...ini cara azie masak hehhee)
kalau ade cara lain mai lah kongsi ngan azie
azie amat2 mengalukan pendapat korang










note: "sentiasa mencuba dalam masakan ..kreativitikan masakan itu....lain org lain caranya..."






Gara-gara makan tak ingat dunia....berat makin naik!

Selasa WOOoo datang kembali acihhh kejap pulak rasanya...
rasa2 baru jew agi kan..kan kan.....
Baru start kojo ari nie....hahahahaha MOOd sekarang masih mood cuti konon2 nya lah..(tak boleh blah tol)


Semalam kene migrain...adehhhh time2 nk kerja tue lah migrain dtg lorhhhh...
(nie gara2 mkan durian ayak lah nie..)like duriannnnnn


Pagi tadi jam 5.45a.m (awal bagun hahaha)tapi bagun kol 5.30 ok....siap2 nk pakai baju terasa lak baju mcm ketat semacam jew nie...apesal nie mood tauching hukhuk


Ingin ku katakan badan ku sudah naikkkkkkkkk...oooo TIDAKKK


Dah lah nk turun tue payoh sikit TAPI tang  naik copat benor.....



Dengan harapan puasa yang bakal menjelang nie dapat lah menurunkan berat yang tak seberapa sgt nie...:(
takut2 baju raya nnt tak muat....






**Dalam hati benor3 gembira sebab baju raya dah beli ...cisss awalkan hahaha..smbil2 holiday hari tu p beli bolah ngan family..sedondon gtu....HAPPY tak terkata...**









note: tak sbar nk tgu bulan ramadhan nie.....^_^....puasa dah abis ganti kew..>>>>

Friday, July 15, 2011

Apabila mencari & mengisi ruang yang ada

Klik2 jumaat...
Klik2 sok Cuti yeahhhhh...i like....(like byk)


Smlm tulis entry nie CLICK SINI.. (promosi pulak)ada ceq kisah hahahaa...(gurau2 manje okay)
ada lah teman yang baca wahhh depa nk try gak katanya...hehee...BOLEH3 jew tak salah kan tak kene syarat /bayaran pun....tapi nk copy paste pic gtu kene mintak kebenaran lu lah...hahaahaha 


Korang jangan lupa try resepi yang shafazie bagi tue eak...


attn:-Kalau tk sedap ...hmmmm tak tahu nk kato apa dah...bagi mulut + selero azie okay jew + sedap lah tapi bagi yang cuba hmmm tak berani lah nk kata 100% dap eakkk..Mungkin korang boleh ubah sikit ikut Citarasa korang kan hehee....^_^



Sebenornya nk habaq mai..



Sok nk p holidayyyyyyyyyyyyyyyyyy yeahhhhhhhhhhh..kt mana eakkk...????
Tempat berSejarah lah (tahu tak...)agak3 lah eakkk


Check2 tahun nie byk sgt p holiday ...Like like like
(sob2 jelez skit sbb abah azie lg byk p jejalan nie) Oustation hehee tu pat p jejalan smpai sarawak wahhhh best3...wink3 abah nnt bwk p sarawak pulak...












♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥Mood sekarang ............tak sabor nk poi jejalan 








Note: "Melihat keindahan ciptaan-Nya 1 anugerah yang tak ternilai...hayatilah keindahan yang dicipta selagi mata kita masih terbuka" "Jangan musnahkan keindahan yang dicipta-Nya tapi hidupkan diri kita dengan keindahan ini "

Thursday, July 14, 2011

Pernah makan char kuey teow bersama paru...??

Berpandukan entry diatas rasa-rasanya korang pernah makan tak?
Selalu kita dengar char kuey teow kerang @ udang
yang nie unik sikit + paru masak berlada/goreng


Sedappp weyyyyyy
sekali cuba mau lagi




mai tengok upe nye
sory agak hitam sikit hehehehe



char kuey teow bersama paru



mcmana nk dapat
 dekat kedai berhampiran rumah anda
atau
berada dalam umah anda
(masak sendiri lah)




cara-caRAnya:-

beli kew tuey teow/masak sndri
+
apa2 yang patut(taugeh kew dll)
kemudian baru
+
 paru belada/paru goReng
(ikut selero masing2 ok)

kemudian cmpurkan semua itu_goreng mcm biasa

Lepas tu cmpur lah cili padi ke nk bagi kawwww kan..HOT..HOT gtue


and then


makan lah ..perghhhhhhhhhh sedap weyyyyy
TRY Lah







Nak tahu paru berlada tue apa & macamana search lah dalam google...click "paru berlada"






credit:- kat abah sebab masak char kuey teow ....mavelous....nk lagiiiiiiiiiii boleh...??








note: "Makan boleh jadikan seseorang itu gembira,makan jugak boleh menderita sebab makan yang berlebihan boleh memudaratkan kesihatan ambil dalam kuantiti yang sepatutnya"

Mr.D buat saya jatuh Cinta..Who MR.D ..??


 wHO Mr.D...???
aDAkah saya sudah curang ngan MR.S saye nie...
oooooo no
saya still setia pada MR.S saya tau..!!

Mr.D saya nie ada musim je saya JATUH CINTA
Saya suka dia sesangat okay..!!
sebAB DIA bermusim jew boleh saya dapat....



JATUH CINTA LAGI........
lagi2 jatuh cinta....




jOM nk kenal tak dengan dia









 jenG..JENG...






nie mr.D saya
~~Durian~~




Credit:- to my maklong/pak long sebab kirim kt anak dia hntar kt umah azie...Tq my cousins along Nizam sebab sanggup panjat pagar nk letak DURIAN nie...
hehehee



agak terkejut gak balik buka pagar dah bau durian nie...ingatkan jiran seblah bawak durian :)
las2 tgk dpn pintu alangkAH terkejuT ADA duRIan...



yeahhhhhhhhhhhhhhhhhh dapat gak Makan DURIAN..
sayng so much MR.D nie







***sedap wt sambal tempoyak**
MY favorite
















note: mmg minat makan durian+rambutan +manggis...RIndu suasana KamPUNG..!

Tuesday, July 12, 2011

Terdetik Seketika

Terdetik seketika....
Hatiku mula di tusuk dengan alunan yang memedihkan
Tidak dapat ku bayangkan perasaan
Yang berligar2 dalam tubuh ku ini...

Apa yang mampu ku lafazkan
Hanyalah dengan linangan airmata
Yang tidak dapat ku pertahankan
Mengalir dan terus mengalir biarpun
Aku mengesat3nya..

Terdetik seketika...
Apakah yang kurasa ini hanya permainan semata-mata
atau inilah hakikat yang perlu ku terima...

Terdetik seketika...
Haruskah aku mencari jawapan...
Atau hanya mendiamkan diri melihat apa yang akan berlaku..

Aku lemah dan lemah seadanya....


Jiwaku meronta-ronta agar dilepaskan semuanya
Perlukah...???
Dimanakah perlu ku serahkan kelemahan ku ini...
Bukan untuk dipamerkan
Atau
Di perkatakan sewenang-wenangnya...
Aku Menangis dan menangis...


Ya Allah hanya padamu kuserahkan...
Hanya padamu ku bersujud..
Hanya padamu ku memohon...
Hanya padamu ku mengadu..
Apa-apa yang akan ku terima kelak aku berserah
Dan...
Bertawakal...

Aku tak mahu dipandang serong
atau menyalahkan takdir yang menimpa aku ini
Kerana aku akan diperkatakan insan yang lemah..
Seadanya aku memang lemah ..lemah...dan lemah..

Terdetik seketika..
Aku reda dan menerima semua ini dengan sabar dan sabar
Biarlah ianya pergi
Dan berharap janganlah ianya datang kembali
Meninggalkan kesan noktah yang tidak akan ku sambung lagi


Terdetik seketika....
Aku bersyukur kerana kau yang maha penyayang ada disampingku
Tidak kira dimana-mana
Yang Maha pendengar, mendengar semua yang tersurat & tersirat
Aku menjadi semakin tabah,kuat dalam menempuh liku-liku hidup ini
Walaupun ku tahu dugaan & cabaran itu dimana-mana tetap ada


Terima kasih ku ucapkan...






Nukilan,
shafazie.blogspot.com@azie




**seketika ku layarkan nukilan ini Tanpa ku sedar airmata ku mengalir**







Note: "Setiap yang kita impikan tidak semua akan kita kecapinya..Ketabahan,Kesabaran yang kita miliki itu yang akan mematangkan diri kita sebenar2nya...Terimalah dengan hati yang suci,ikhlas insyallah kita akan dapat kebaikannya kelak"

Akhirnya setel jugak....

selamat petang semua
panas nye cuaca kat luar ni...pagi td mendung2 


Mendung2 pun emosi aku turut mendung gak
nasib tak basah opis nie


Now...cuaca panas aku rasa ok dah 
terbalik suda
bukan HOT ok tapi COOL


ALhamdulilah 
siap juga aku laksanakan mengisi2 borang3 tender nie
selagi tak siapkan mmg memerah otak jdinya 
mungkin bagi setengah org nampak mudah kan "apa lah isi borang je kan mudah kan"
aikkkk mmg lah mudah bagi isi borang melukis hahaha
Tapi nie borang projek okay!
kene detail,chck mcm2 kang slh kene REJECt tau...bukan sikit tapi bnyak
Lega bila dh siap & hantar
boleh kata yeahhhh hehee tbe excited + snyum2 nmpak gigi ^_^


Insyallah ada rezeki ada lah



*************************************************



Have a nice day







note: "semangat keje adakala dtg dengan semangat waja adakala luntuh sebab emosi juga memainkan peranan".fkir2kanlah





Monday, July 11, 2011

Nak jumpa mereka ini.......


aucakkkk
cak2 kebommmmm


tak tahu nk tulis apa ini cuma nak bagitahu yang azie RINDU sesngat kat mereka2 nie



attention please:_






1. ebu(nur hidayah harun)
2.ema (irma kassim)
3.eda (izzaida karim)
4. kak umi (umi nadrah)
5. pniey pixie(pniey name full tbe2 lupa hehehe_jgn mara eakkk)
6.iera(mmg panggil iera @ cik iera)
7. auntie cina(cik dila)
8. iza (noor izzah ali)
9. Mr.s (wahhh mr.s pon masuk eakkkk)hahaaa


(sory....besarkan list2 nie hehee....mmg nk letak pon besar2 hehehe)
jangan mare tau bg yg baca nie heheee
sporting2 lah....smile (^_^)


senarai 1-8 nie org yang paling2 saya nk jumpa tau....lama giler tak jumpa
sebab itu KERINDUAAN SAya pada mereka tahap Maksimum sgt3
semua ini dok jauh


No.8 itu twins saya tau.....dia saya kenal sejak bangku sekola lagi....
alhamdulilah hubungan kitorg mmg akrab sesangat  walaupon dia dok Johor
miss cik iza yang bakal menjadi isteri org tak lama lagi
(tgu hari bahagia awak lah cik iza...nk mkn nasi minyak gak)
kitaorg 1 Sekola 1 kelas 1 KOLEJ lagi(tapi lain2 cos)


No.6 tu cik iera...azie kenal dia dalam fb tau...rapat sgt dngn dia..
suka share2 cite ngan dia....sporting...kelakar pon ianya gak....
(mcmana azie kenal die..ishhh tak leh bagitahu secrettt)


No.1-5 & 7 tu member Kolej azie...sama2 belaja kt melaka hehehee
Kolej apa..cari lah hahahahaha
Tapi yang nO 1-4 tu housemate azie tau(my geng) heheee ada lagi...tapi kangs buat tak cukup pulak hehehe
tertinggal pulak kak nana heheh (jgn mare)



cisss No.9 tu mmg tak boleh blah hahahah MR.S pon masuk gak dalam list2 tu heheheh
Mr.s WInk2

korang2 yg diatas tu..azie @jieja rindu giler ngan korang
sayang sgt3 tau
nak sgt jumpe...

















note: kenangan dngan korang azie@jieja tk kan lupakan.....terima kasih pd korang.insyallah kita bakal temu gak nnt....sayang korang

kalau dapat alangkah indahnya.......

salam sejahtera salam buat semua

Kelip-kelip mata menghadap komputer ini..macam kelip2 terbang waktu malam
kelip2 nk tdo mula terasa 
poning pale bagai semua ada sekarang ini
alangkah indahnya ada bantal kan
boleh terjah diri dlam mimpi yang indah2
(cisss berangan tk sudah2)


+
pOning ku lihat nombor ini
aishhhhh nape lah engkau banyak sngat sampaikan mata aku naik kelip2 ini
mooo tepuk2 baru sedar tapi.........(hakikatnya tetap blur)


pagi tadi dah melantak Nescafe tengahari melantak nestum
aishhhh tetap mengantok
hakikatnya bila mengantok nie PErut mula krokkkkk(mcm tu ke bunyi nya...abaikan)
i cant say ....lapo lapo lapo lapo

dalam fikiran sekarang nie nak makan 
(tengok lah list2 nie)






1. nasi + lauk pauk(tambah asam pedas + belacan=perghhhh terliur)
2. soto ayam
3. buah2an
4. MCD
5. ABC (tambah2 panas skrg nie dapat ABC prghhhh lega)
6. nak bISKUT RAYA
7. Burger ayam (letak black paper byk3 baru kawwww)hahahaha
8. kek keju hahaa (yang secret recepie ok!)
9. aiskrimmmmmmmmmm(vanila punya tak pon yang warna warni)
10. GORENG PISANG/PISANG GORENG (nie mmg penting) nk yang PANAS2 punya....



TANg no.10 tu mmg tk boleh blah lahhh siap light merah gtu hahahhahaa
nampak kan...???kecik2 kan mata tu eakkkkk (gerenti boleh nampak)


ada member janji nk belanja makan goreng pisang tapi tak pat ponnnnn
sob sob sob ...uwaaaaaaaaaaa nak gak goreng pisang....!!!
(hentak2 pen )



Okay lah rasa nk cari goreng pisang jap lah






*** Tq kt My bos sbb belanje air + oatmeal + roti sbb die tahu azie ngah diett***
(maseh ayak2 bos_terharu )


















note:Diet kurang menjadi lah 



Friday, July 8, 2011

pabila diTutup..tutup...

Salam Jumaat Buat teman2 skalian


Lapornye perut nie....
pat2 kul 1(hehehe)




TADI dgr radio banyak jalan area KUALA LUMPUR DI TUTUP
mulai malam nnt smpai sok malam...


Bukan malam nie jew
Time3 nie pon setengah3 jalan dh mulai tutup



Dah lah pg td time trun tren kt masjek jamek 
~~~bnyak trak POlis~~
terasa lain pulak masa tu



Sok Tak BoLeh turun KL...
doKKKK umah diam2 suda...
(terpaksa cancel temujanji)
wahhh dew temujanji ..hahahha ngan sepupu nk shoping2 utk raya & skit utk bisnes
jeng..jeng
alamatnye next week lah gayanya








***teNgah fkir mcmana nk balik Petang nanti***
alamatnye JEM LAh hmmmm






note: ♥♥♥" saya cintakan negara saya" ♥♥♥ 

Wednesday, July 6, 2011

alamak terlebih suda...(aiyohhh)

Mowing blogger3..

AIyohh kejap pulak rasanya hari rabu kan.....hmmmmm pejam celik dah 6 Julai 2011


25 hari lagi nak PUASA.........skli lagi puasa...puasa...yeahhhhh 


Memandangkan nk bulan puasa kemudian nk raya kan jadi kerja pun MELambak...Adoihaii kerja kenapa lah engkau byk sgt bila tbe nak raya nie....
Tolong mai tolong saya wt kerja.....help me.help me..
(tapi tak pe lah dah tanggungjawab aden katakan)


***Mana tahu dapat duit raya ...bos..nk duit raya lalalalala ^_^***



Okay lah nk smbung wat kerja....nnt bos tak bg duit raya pulak hahahaaa









nak wish sikit nie utk my love frinds bak kata lain my TWINS
(sebab bnyak persamaan antara ktorg berdua)





SELAMAT HARIJADI
♥♥♥♥♥CIK NOOR IZZAH ALI♥♥♥♥♥

"semoga iza dimurahi rezeki..berbahagia dismping tunang,family tercinta serta berjaya dalam perniagaan yang cik iza ceburi"
saya rindu sgt2 kat awak
miss u my frenzz












note: "suka melihat org di kelilingku bahagia kerana kebahagian mereka itu sebahagian kebahagian aku jugak"

Monday, July 4, 2011

Dia super ilhamku.....


nAk bagi tahu ini


aGak suspens jugak lah


saya kan.....
agak minat jugak pada yg nie
mcm jatuh cinta pulak
entah mengapa jadi mcm nie
adakah saya curang...???
oooo katakan TIDAK...TIDAK
tapi
saya minat dia
cuma peluang nk jumpa itu belum masanya
sebab saya nie pemalu orgnya
agak2 kan bila saya boleh dapat dia yerkkkkkkk




help me..help me



















suka DIA........................!!!!!















bola upenya


cute tak dia
awak2 sume suka dia tak?
elehhhh tak mengaku kan....saya tahu
tak pew snyap2 je tau




minat tau kat DIA ITU kalo dew dpn2 nie mahu tendang 
(BoleH ke nk tendang tu cik kakak oii)
hahahaaha

















note:"minat terhadap bola sejak bangku skola lagi....pantang dpt jumpe bola...." kalo dew pelawanan bola mesti tak misssss tgkkkk haha tapi kt TB jew lah